Pusat Panggilan LinkAja PortalEkonomi

PT Fintek Karya Nusantara sebagai sebuah syarikat besar yang menyediakan perkhidmatan pusat panggilan LinkAja  untuk semua pemegang. Ini adalah perkhidmatan penting untuk menjangkau komuniti yang lebih luas dan dalam masa yang singkat. Sebagai pusat maklumat yang dikemas kini dan rasmi, anda boleh mendapatkan maklumat mengikut keperluan anda.

Untuk mendaftar sebagai pemegang LinkAja, proses dan pelbagai keperluan agak panjang. Sebagai institusi kewangan moden dengan menggunakan data teknologi terkini adalah sangat penting. Untuk memberikan kemudahan transaksi tetapi masih mengutamakan keselamatan data pemegang.

Anda tidak perlu risau jika anda perlu memenuhi keperluan untuk data peribadi untuk berhubung dengan perkhidmatan LinkAja. Kerana privasi masih dipertimbangkan dengan mengekalkan sistem keselamatan data daripada kecurian data. Memandangkan proses pendaftaran mesti menggunakan data peribadi sebagai syarat utama.

Adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada cara yang disediakan untuk menghubungi pusat panggilan LinkAja. Banyak cara yang disediakan membuat anda berasa lebih selesa dan selamat jika pada bila-bila masa terdapat halangan. Ini termasuk meminta CS untuk maklumat penting secara langsung untuk rasa selamat semasa menggunakannya.

Perkhidmatan yang Disediakan oleh LinkAja dan Jenisnya

LinkAja adalah perkhidmatan kewangan elektronik yang diuruskan oleh PT Fintek Karya Nusantara atau dikenali sebagai Finarya. Fungsinya adalah sama, iaitu sebagai cara pembayaran dalam pelbagai transaksi yang diisytiharkan sah. Sistem ini adalah bahawa wang tunai didepositkan terlebih dahulu ke dalam akaun Finarya dan kemudian transaksi dengan nilai yang sama boleh digunakan.

Mana-mana dana yang masuk ke dalam akaun peribadi bukan deposit atau simpanan seperti dalam institusi kewangan perbankan. Oleh itu, jangan sekali-kali mengharapkan apa-apa faedah ke atas wang yang telah anda depositkan. Perkhidmatan ini telah didaftarkan dan diselia oleh Bank Indonesia dan jika tidak jelas, anda boleh menghubungi pusat panggilan LinkAja.

Finarya akan merekodkan satu nombor akaun untuk hanya satu nombor telefon atau sebaliknya. Anda tidak boleh membuat dua akaun yang berbeza walaupun anda menggunakan nombor telefon lain. Oleh itu, dapat dipastikan bahawa tidak ada akaun berganda orang yang sama di mana seseorang hanya boleh mendaftar sekali.

Terdapat dua jenis perkhidmatan Finarya yang disediakan untuk pemegang, yang pertama adalah perkhidmatan asas untuk pemegang baru. Anda boleh menggunakan kemudahan perkhidmatan untuk menambah baki anda, membayar transaksi dan membayar bil. Serta pelbagai kemudahan lain, tentu saja, telah diluluskan atau berdasarkan kelulusan Bank Indonesia.

Jenis perkhidmatan lain boleh digunakan oleh pemegang LinkAja, iaitu Perkhidmatan Penuh yang lebih lengkap, seperti:

 1. Tambah baki
 2. Pembayaran urus niaga
 3. Bayaran bil
 4. Pengeluaran tunai
 5. Transfer dana
 6. Pembayaran dana kepada pihak ketiga
 7. Kemudahan lain berdasarkan kelulusan BI

Sekiranya anda merasa tidak jelas mengenai maklumat perkhidmatan, anda boleh segera menghubungi pusat panggilan LinkAja. Dapatkan maklumat yang anda perlukan, terutamanya jika anda baru dan ingin mendaftar di Finarya dengan segera. Semakin jelas maklumat yang diperoleh, semakin yakin anda akan segera membuat akaun.

Cara MengaktifkanPemegang LinkAja Baru

Setiap orang yang ingin menggunakan perkhidmatan LinkAja mesti mengaktifkannya terlebih dahulu. Pengaktifan dilakukan kerana satu akaun hanya untuk satu nombor telefon dan satu orang. Berikut ialah cara untuk mengaktifkan dari terma kepada proses pendaftaran dan syarat-syarat mesti difahami oleh pengguna baru.

 1. Terma secara umum

Terdapat keperluan umum yang mesti anda penuhi dan boleh ditanya terus di pusat panggilan LinkAja. Seperti menggunakan nombor telefon mesti masih aktif atau tidak disekat dari rangkaian pembekal. Mengaktifkan dalam pelbagai media yang telah ditentukan dan kini lebih mudah prosesnya.

 1. Proses pendaftaran

Pemegang yang belum mendaftar data termasuk dalam kategori Perkhidmatan Asas dengan pelbagai kemudahan yang diperolehi. Selepas mendaftar, anda boleh pergi ke Perkhidmatan Penuh tetapi mesti lulus usaha wajar. Terdapat dokumen yang mesti didepositkan sebagai syarat untuk menikmati perkhidmatan Finarya.

 1. Terma Finarya

Finarya berhak untuk menolak permintaan untuk pendaftaran baru, peningkatan mengikut budi bicara dan untuk apa-apa sebab. Dan dikecualikan daripada semua tuntutan apa-apa jenis yang berkaitan dengan proses pembatalan atau penolakan. Ini telah menjadi peruntukan Finarya dan masih akan diberikan pengesahan kepada pemegang untuk kemudahan bersama.

Perkhidmatan Informasi yang disediakan oleh LinkAja untukPemegang

LinkAja sengaja menyediakan perkhidmatan pusat panggilan LinkAja  untuk pemegangnya untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik. Sebagai syarikat profesional yang mengambil berat tentang input, kritikan dan pendedahan maklumat. Tidak hairanlah pelbagai cara untuk menggunakan perkhidmatan CS disediakan supaya anda boleh mendapatkan maklumat atau mengemukakan aduan dengan selesa.

 1. Ditulis melalui e-mel

Anda boleh menghantar mesej bertulis kepada LinkAja dengan sopan dan jelas apa yang anda ingin sampaikan. Cukup hantar ke alamat e-mel info@linkaja.id kerana perkhidmatan dibuka 24 jam. Jangan lupa untuk melampirkan data pemegang supaya ia boleh dibalas secepat mungkin oleh pentadbir dan menyediakan subjek yang jelas.

 1. Perkhidmatan sembang langsung di laman web

Terdapat juga perkhidmatan melalui laman web, iaitu sembang langsung yang boleh didapati di halaman utama dan di bahagian bawah kanan. Perhatikan bahawa terdapat kotak kecil yang mengatakan berbual dengan pakar kemudian klik padanya. Masukkan nama pertama, nama belakang, e-mel dan data nombor mudah alih dan kemudian anda boleh memulakan sembang.

 1. Dengan cara telefon

Mendapatkan maklumat dari pusat panggilan LinkAja boleh dilakukan dengan menggunakan panggilan telefon. Sila hubungi nombor 150911 untuk semua pengendali di Indonesia semasa waktu bekerja atau waktu pejabat. Terdapat yuran yang mesti dibayar pada kadar tempatan mengikut pengendali masing-masing.

 1. Pelbagai cara lain

Cara lain yang boleh digunakan adalah dengan memanfaatkan titik perkhidmatan LinkAja yang tersebar di seluruh Indonesia. Dan hanya datang ke Rakan Perkhidmatan Kewangan Digital (LKD) untuk mendapatkan maklumat lengkap. Tidak sukar untuk mencarinya kerana perkhidmatan itu sudah tersebar dan boleh digunakan secara bebas oleh pemegang.

Peruntukan dalam Menyediakan Respons Perkhidmatan Maklumat LinkAja

LinkAja sentiasa terbuka kepada pelbagai soalan, aduan, aduan dan pelbagai perkara lain mengenai perkhidmatan ini. Walau bagaimanapun, kerana bilangan pemegang telah sangat besar di seluruh Indonesia sehingga kini. Jadi itu membuat banyak soalan dan aduan masuk supaya ada peruntukan dalam memberikan respons.

Tidak semua soalan, aduan atau aduan akan mendapat jawapan dari pusat panggilan LinkAja kerana terdapat peruntukan di dalamnya. Finarya sebagai pengurus mengesahkan data kerana ia hanya menerima daripada pemegang LinkAja. Di samping itu, mungkin terdapat penolakan jika ia tidak sepadan dengan data pemegang yang telah disahkan sebelum ini.

Finarya akan menyiasat aduan yang dikemukakan melalui perkhidmatan CS, sama ada telefon, e-mel, sembang langsung atau lain-lain. Biasanya aduan diproses dalam tempoh lebihdaripada 2 minggu. Oleh itu, jika anda tidak menerima apa-apa jawapan sama sekali kepada soalan atau aduan, dapat dipastikan bahawa mereka akan ditolak.

LinkAja adalah perkhidmatan kewangan elektronik yang sangat popular di kalangan orang di Indonesia. Perkhidmatan seperti ini digunakan secara meluas kerana ia dianggap memberikan kemudahan dan masih memberi perhatian kepada keselamatan transaksi. Terdapat juga pusat panggilan LinkAja yang menjadikan pemegang lebih selesa dalam mencari maklumat dalam pelbagai cara yang disediakan.

Selengkapnya